Upoznajte svoje korene II

Na ovaj tekst sam naleteo na nekom forumu i rešio da ga podelim sa vama, a ujedno da bude i nastavak našeg serijala o istoriji elektronske muzike.Pisac se potrudio da nam opiše sve žanrove elektronske muzike koji su se pojavljivali od njenog nastanka pa do neke 1994. Uživajte…

1920.

Ruski elektronski genije, poreklom Jevrejin, Leon Themerin razvija prvu verziju sintisajzera. Biva likvidiran od strane staljinističke tajne policije u inostranstvu, gde je pobegao ne bi li sačuvao svoj izum. Ne zna se šta se dogodilo sa originalnim otkrićem.

1960.
XX vek pripada “novoj muzici”. Novi koncepti kao što su muzičke kompozicije na matematičkim principima Arnold Schoenberg-a i Eric Satie-a, zvuci mašina Luigi Russolo-a i Mauricio Kagel-a, ili generatori slučajnosti John Cage-a se sve više šire. 50-tih godina ovog veka Karlheinz Stockhausen zasniva svoju teoriju i praksu elektronske muzike. Po izumeću E-Piano-a (1958) i analognog Moog sinthesizer-a (1965), koji su se na tržištu pojavili 1967 godine moderna elektronika počinje da zalazi u domen moderne muzike. Pozne 60-te donose programsku muziku elektronskih pionira, kao što su Walter Carlos, a i prve radove Art-Rock bandova tipa Pink Floyd, Emerson Lake & Palmer i The Residents. U New York-u isplivavaju i avangardisti Steve Reich i Phillip Glass, sa “estetikom melodijskog i ritmickog ponavljanja”. Kamen temeljac techna je postavljen!

1970.
SOUL/DISCO/FUNK
Diskoteke 70-tih godina prozima Soul i Funk muzika američkog kova. Giorgio Moroder spada medju pionire pro-sintesajzerske elektronske disko-muzike. U gay-klubovima uspeva i High-Energy. Njujorške etikete tipa Sal Soul stvaraju ekstatični Disko-Gospel stil. House muzika je na pomolu.

 

KRAFTWERK
1971 godine grupa Kraftwerk u Dusseldorf-u stvara prvu konkretnu i celovitu elektronsku pop-muziku. Ralf Hutter & Co. vode elektronsku koncepciju, dovodeći ritam masinu, sintesajzer i vokoder do svojih granica, nevidjenih za te epohe. Njihova prva izdanja “Autobahn” (1974) i “Die Mensch Maschine” (1978) postaju prvi elektronski klasici. Štavise, berlinski Cosmo-rockeri Tangerine Dream (pocev od 1970) i neo-elektroničari Edgar Froese i Klaus Schulze postaju sve uvaženiji, kao i eksperimenti grupe Can, Holger Czukay-a i Damo Suzuki-ja. Ovaj prodor je konačno urodio plodom, kako bi se 1976 pojavio i Jean-Michel Jarre sa svojim suptilnim muzičkim epom “Oxygene”. Uporedo sa ovim dogadjajima, Alan Vega, Martin Rev i njihov duet Suicide iz San Francisco-a kreće sa radom, što će uspostaviti direktan odraz na daljem razvoju elektronske muzike.

ELECTRO-WAVE
Seme koje su posejali Kraftwerk radja dalje plodove krajem 70-tih u vidu industrijskih aktova tipa Throbbing Gristle, Human League, Ultravox, Cabaret Voltaire, Devo, Yellow Magic Orchestra (Japan), Simple Minds, Pere Ubu, Orchestral Manoeuvres in the Dark i Gary Numan-a.

1980.
US PRE-HOUSE ERA
Oštriji Disco zvuci 70-tih bili su negovani na istočnoj obali i na srednjem zapadu Amerike, kako bi se u New York-u stvorile prve klupske kompozicije. Tony Humphries i David Morales postaju zvezde DJ scene. Paradise Garage Club postaje trend br.1.
Istovremeno Franki Knuckles postaje DJ u underground klubu The Warehouse u Chicago-u, a Farley Keith osniva udruženje DJ-a pod nazivom Hot Mix 5.
U Detroit-u osnivač Cybotron-a Juan Atkins, producira svoje prve electro numere.

 

ELECTRO-BOOM
Pojavom nove digitalne sinti-generacije, stvara se i jedna nova konkretizovana elektronska muzika. Neo-romantičari poput Visage, Depeche Mode, Yazoo, Heaven 17, Yello, Klaus Nomi, Human League, D.A.F. i Japan preuzimaju kormilo, a polako se ističu i bendovi poput Skinny Puppy i Severed Heads. Boom koji je napravila ova scena je uslovio i osnivanje techno-club-a Talla2XCL u Frankfurt-u, 1984 godine.
Poplava i ekspanzija Heavy Metala-a, zatim bandova poput Einsturzende Neubauten, Noise-a i No Wave-a Lydia-e Lunch će kasnije uticati na razvoj Hardcore Techno/Gabbahouse-a, a dalji razvitak Hip Hop kulture i pojavu Breakbeat-a u Britaniji početkom naredne decenije.

AMBIENT
Koristeći parametre Glam Rock-a iz ranih 70-tih i E i U muzike, bivši clan Roxy Music – Brian Eno, kreira sasvim novi zvuk baziran na buci. Naziva je Ambient muzikom ili muzikom za dočaravanje i doživljavanje prostora, ali koja istovremeno zavisi od prostornog efekta kako bi se mogla u potpunosti i doživeti.
1979 on izdaje “Music for airports” i ostale Ambient klasike.

 

1984/85.
NEW YORK HOUSE
Dve godine pred zatvaranje kluba Paradise Garage (tj. u jesen 1987), top DJ Larry Levan daje poseban naziv tkzv. “4 to the floor” muzici – Garage House. DJ producenti, poput David Morales-a, Robert Clivilles-a, David Cole-a, Musto & Bones-a i Todd Terry-ja pruzaju “uptempo” varijantu – New York Club House.

CHICAGO (DEEP) HOUSE
1984 i 1985 etikete poput Trax i DJ International utemeljuju novu vrstu klupske muzike koja prosto tera na pokret, kombinacijom sintetizovanih bas linija i kompjuterski generisanih tonova. Termin “House” potiče od kluba Warehouse, gde DJ Frankie Knuckles rame uz rame sa Marshall Jefferson-om i Fingers Inc. postaje pionir Chicago House-a.

  

EBM
Electronic Body Music postaje koncept koji lansira inspirativni belgijski band Front 242 na omotu svog maxi singla prvenca 1984 godine. Od tada, EBM ostaje sinonim za tvrdu, pokretačku, izrazito dinamičku, slikovitu i apokaliptičnu muziku, manifestovanu kroz radove grupa poput The Klinik, Nitzer Ebb, Vomito Negro, Frontline Assembly, Ministry, Clock D.V.A. itd.

GERMAN HOUSE ROOTS (part 1)
Razvoj novih tehnologija, naročito informatike, u Frankfurt-u pruža mogućnost producent DJ-ima kao što su Westbam i Klaus Jankuhn osnivanje etikete Low Spirit, kao i komponovanje numera tipa “This is not a Boris Becker song” i “Monkey say, Monkey do”. Zajedno produciraju i singl “Electrica Salsa” DJ Sven Vath-a sa Munzing/Anzilotti autorskim tandemom, koji će kasnije formirati Snap!

 

1987.
DETROIT TECHNO 1
Inspirisan Alvin Toffler-om, koji u svojoj knjizi “The third wave” propagira dolazak “Techno buntovnika”, Juan Atkins osniva Model 500 i svoju Metroplex etiketu 1985, na kojoj izlazi i njegova Experimental House numera “No UFOs”. A pod uticajem Kraftwerk-a i analognih sintesajzera, Kevin Saunderson i Derric May stvaraju originalni zvuk Detroit Techno-a.

 

CHICAGO ACID HOUSE
Uporedo sa dogadjajima u Detroitu, u Chicagu se pojavljuje jedna minimalistička House varijanta, potpuno zasnovana na Roland 808 Drumcomputer-u, Roland 303 Bassline-u i zvucima koji se njima mogu proizvesti. Ilustracije ovog sounda su Phuture (“Phuture Trax”), Sleazy D. (“I’ve lost control”), Maurice (“This is Acid”).
Pojam Acid lansirali su DJ Larry Sherman i osnivač DJ International-a – Rocky Jones, uzevši kao glavnu asocijaciju ujedanje i kiseli osećaj koje takvi zvuci nameću.

 

EURO DJ – POP
Mogućnosti koje pruža nova sampling tehnologija kao i nezaustavljiva ekspanzija House scene čini da mladi DJ producenti stvore vrstu Crossover Clubstyle-a, vešto mešajući semplovane vokale i underground stilove, ali i doživevši enorman komercijalni uspeh. M.A.R.R.S. izbacuje svoju klasičnu sampling-orgiju “Pump up the volume”, a S-Express, Bomb The Bass (“Beat Dis”) i Coldcut slede istim putem.

 

 

1988.
BLEEPS & CLONKS
Britanska verzija Detroit Techno-a se zasniva na oštrim elektronskim zvucima (“beeps & clonks”) i gotovo bezčujnim oscilacijama izrazito niskih frekvencija koji koren vuku iz poplave video igara krajem ’80-tih. Apsolutni trend postaju LFO i Tricky Disco, kao i Dextrous (“Nightmares on Wax”).

EDEL – ACID (OPLEMENJENI ACID)
House muzika je u neprestanom usponu; 1989 Juan Atkins, Derrick May i Kevin Saunderson odlaze u Englesku kako bi tamo uradili neke remix-e. Pod njihovim uticajem javljaju se i 808 State i A Guy Called Gerald u Manchester-u, kreiraju svoj sopstveni stil Experimental House- a. Singl “Pacific” grupe 808 State postaje legendaran.

UK ACID HOUSE
’88 je godina Acid-a u Engleskoj. Ovo je i period dominacije “Smiley Kulture” u celovitosti sa oštrim, napadnim modnim stilom, spontanim Rave zurkama i divljim House mutacijama. Ova “uradi-sam- kultura” i muzika postaje glavni životni stil, a radja se i veliki broj nezavisnih etiketa. Urbana himna Engleske postaje “We call it Aciiieeed” projekta D-Mob.

 

GERMAN HOUSE BOOM 2
Nemci svoje House pocetke duguju House centrima Frankfurt-u i Berlin-u. Istovremeno sa “glavnim” Westbam-om, njegov brat DJ Dick, Tanith, Kid Paul i Dr. Motte su se pobrinuli za osnivanje kluba Tresor i Turbine, dok Sven Vath preuzima u Frankfurt-u klub The Omen i osniva etiketu Eye Q.

NEW BEAT
“New Beat – a musical phenomenon” se stvara 1988 godine u Belgiji. Belgijanci stvaraju sintezu EBM-a i House pravaca, stvarajući čvrstu osnovu za rodjenje Tekkno-a ili Industrial Techno-a nesto kasnije, sto se manifestuje kroz radove Van Lierop (MNO), Praga Khan-a, Lisa-e M. i projekta Fatal Error, Public Relation, Tragic Error, Ghentlon, Problem House i mnogih drugih oko kojih se najviše angažuje pro-EBM etiketa Play it again Sam.

1989.
GABBA/HARDCORE
Prilikom svog nastupa u današnjoj “Hardcore palati” klubu Parkzicht u Rotterdam-u, DJ Rob (Rob Janssen) šokira publiku, izmrcvarenu sladjunjavim disko marmeladicama potpuno novim najekstremnijim zvukom koji se može čuti.
Tako se radja Gabbahouse ili Hardcore Techno, pravac House muzike čija brzina u nekim slučajevima premašuje i granicu od 1000 BPM sa epicentrom u Rotterdam-u, a vremenom se ističe i Den Haag i u manjoj meri Amsterdam.
Vremenom se radjaju i etikete tipa ID&T, Mokum, Ewa, Rotterdam Recs., Ruffneeck, Arcade, itd. a i Hardcore pandana kao što su The Dreamteam (DJ Gizmo, DJ Dano, Buzz Fuzz i The Prophet), DJ Paul, Charly Lownoise & Mental Theo, Arcadipane, i mnogi drugi.

 

1990.
GLOBALNA HOUSE NACIJA (US-House + UK-House + Euro-Pop + Euro-Electro)
Krajem 1990 dolazi do potpune simbioze američkih i evropskih House pravaca. Odatle niču i neki novi podpravci kao sto je Italo House/Latin House (Black Box), Hardcore/Gabbahouse, Industrial Techno, Experimental, Progressive, Trance i Ambient House.

1991
DETROIT TECHNO 2
Dok drugi svoj House zvuk zasnivaju na klasičnim House pravcima, grupa novih House umetnika radi na novom Detroit Techno zvuku: Joey Beltram (“Energy Flash”, “Mentasm”), Richie Hawtin (+8 etiketa), Jeff Mills iz Underground Resistance-a i Blake Baxter (etiketa Hard Wax).

TEKKNO
’91 je i godina kada se radja veoma tvrdi i snažni Techno zvuci širom sveta. Uštogljenost sveta moderne muzike nije nikako mogla sprečiti sjajno proračunate Tekkno/Industrial himne tipa “Das Boot”-U96, “Anasthasia”-T99, ili “James Brown is Dead”-L.A.Style da postignu medjunarodni uspeh.

UK HOUSE/DISCO HOUSE
Britanija zasniva svoju House muziku na elementima Disco-a 70- tih,a niču i novi trendovi poput Kinky Disco i Neo-Disco. Etiketa Republic postaje najistaknutija, a s njom i njeni osnivači Dave Lee i Joey Negro. Ostala poznata imena ovog perioda su Krush, Sharon Redd, Alison Limerick, N-Joy i Bass-o-maic.

AMBIENT TALAS
Počev od 1990 u Techno kontekstu se pojavljuje i atmosferna muzika koja opčinjava svojim globalnim zvukom, blagim ritmom i umerenim sadržajem buke.
Radjaju se klasici u vidu KLF “Chill Out”, The Orb “Adventures Beyond the Ultraworld”, a Mixmaster Morris, Aphex Twin, The Future Sound of London i Underworld im se lagano pridružuju, kao i etikete tipa Fax ili Planet Dog.

 

 

1992/93.

BREAKBEAT
Od 1992 u Engleskoj se forsira Techno varijanta zasnovana na frenetično ubrzanim Ragga/Hip-hop ritmovima i semplovima visokih frekvencija. Podpravac ove varijante postaje tkzv. Kindergarden, koji sadrži semplove iz dečijih pesmica. The Prodigy, N-R-G, Urban Hype, DJ LTJ Bukem i DJ Foul Play spadaju medju hedoniste ovog pravca, a sa njima i promocija od strane etikete XL, Shut Up & Dance, Suburban Base i Labello Blanco.

1994.
PROGRESSIVE HOUSE
Da li je prethodno već sve bilo regresivno? Koliko je lukav Techno? Mantra Progresivnog House-a je klasična “4-2-the-floor” formula, manifestovana inovativnim zvucima i novim obalama Crossover početka. Iz mase se izdvaja britanska etiketa Guerilla sa svojim frontmenima poput Spooky-ja i serijskim kompilacijama “Dub House Disco”.

 

TRANCE
Dok House i Techno postaju sve jačeg i tvrdjeg zvuka, javlja se nešto sasvim novo: Plemenska muzika, za koju se smatra da je ničija zemlja izmedju Hardcore-a i Ambient-a. ’94 se javlja i Trancecore, jos snažnija i brža verzija Hard Trance-a, što se smatra ukrštanjem Hardcore-a i Trance-a.
Ovu godinu karakteriše i to što se medju širim medijima po prvi put spoznaju i umetnici koji intenzivno rade jos od 1990, kao sto su Moby (New York), Cosmic Baby, Dave Angel, Dance2Trance, itd.

 

JUNGLE
Nasledje koje je ostavio Reggae, a kasnije razvila i popularizovala Raggamuffin muzika početkom ’90-tih u vidu izvodjača kao što su Shabba Ranks, Ninja Man, Tiger i Supercat igra veliku ulogu u radjanju Jungle Techno-a – klubske underground kulture u Britaniji, okarakterisane kombinacijom industrijskih zvukova, urbanih kolaza i hekticnih ragga beatova, samplova i vokala.
Za ekspanziju ovog pravca medju najzaslužnijima su izvodjači poput UK Apachi, Topcat, Shy FX, DJ SS, General Levy, DJ Dextrous, Phuture Assassins kao i epidemija Jungle kompilacija na britanskom tržištu.

Obavezno pogledajte i ovaj odličan ilustrovani sajt sa semplovima i kratkim objašnjenjem vezanim za sve pravce el. muzike http://techno.org/electronic-music-guide/

Avatar photo

Autor: Igor