Želite da budete DJ? Razmislite još jednom o tome!

Ukoliko niste ultra-mega-giga popularan DJ, a samim tim i komercijalan, neće te imati baš para kao što ste planirali.

Tako stanje pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno u SAD-u koje je u obzir uzelo radnu okolinu, prihod  i visinu stresa, a čiji se rezultati manje-više mogu preslikati i na naše prilike. Dj-isanje se smestilo na 179. mestu od ukupno 200, ispod instruktora gimnastike, konobara, vozača autobusa, deratizatora i obezbedjenja. Obezbedjenje čak zarađuje manje od DJ-eva, 24 000 američkih dolara naspram 27 000, ali visina stresa je upola manja te su šanse za zapošljavanje čak trostruko veće. Deratizatori, koji zaista imaju gadan posao, imaju čak pet puta veće šanse za zapošljavanje, a i prihod im je viši.

Zanimljivo je i to da je tek jedan od devet DJ-a rekao kako je srećan na svome poslu dok je to izjavilo čak 40% frizera, a srećniji od DJ-eva su i mesari, cvećari i vodoinstalateri.
Ipak, čak i cifra od 27 000 američkih dolara ili približno 2 400 000.din je nešto o čemu naši DJ-evi, pa čak i oni najzaposleniji, mogu samo maštati. Najčešće honorari ne prelaze trocifrenu brojku, ako pak je vlasnik dobre volje, dobiju i nekoliko besplatnih pića. I to sve pod uslovom da i imaju gde puštati jer kod sve manji  broj klubova čiji su vlasnici ljubitelji elektronske muzike.

Izvor: Klubska scena

Avatar photo

Autor: Igor